Titel: Lantmätare.

Meddelare: Torpare Karl Gustaf Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

I slutet av 1840-talet avvittrades för byn Härbergsliden. Förrättningsman var ingenjör Ortman. Han flyttade rågången mellan Djuptjärn och Härbergsliden ett gott stycke in på den senare byns gamla område, så att den kom att gå fram längst efter en stor myr i stället för genom skogen där norrom. Detta gjorde han för att slippa hugga ned så mycket skog. För att Härbergslidens område inte skulle bli alltför stort, gjorde han ett tvärbrott på rågången och sopade iväg med den långt för fanders i våld i nordostlig riktning. Huru han gjorde, framgår tydligast av efterföljande kartskiss.
Fastän han gjorde denna manöver, blev ändock Härbergslidens område alldeles för stort. Efter en tio års tid kom ingenjör Vallroth för att skattelägga Härbergliden. Han upptäckte förstås felet men i stället för att rätta felet, klarade han sig med följande lättvindliga sätt. Han lät tillverka en mycket grov, fyrkantig påle av torr fura, som han slog ned i knät på Ortmans rågång, och på den skrev han: "Hur denna kil har kommit till, jag ej mitt huvud bråka vill. Det vet endast "Gamm-Ortman och näcken.
Anm. Skissen är utkastad helt och hållet på gehör. Kilen skall naturligen vara betydligt större.

Till denna uppteckning finns en karta (skiss) se vidare i pärmen Sagor och sägner, pärm 2/2